Мінфін планує внести зміни до Податкового кодексу щодо операцій з цінними паперами при IPO



Міністерство фінансів погодилося з пропозиціями Асоціації Українські фондові торговці з приводу внесення змін до Податкового кодексу в частині визначення витрат від проведення операцій з цінними паперами при первинному розміщенні. Мова йде про другий абзац підпункту 153,8, статті 153 Податкового Кодексу України.

Про це Корреспондент.biz повідомили в Асоціації Українські фондові торговці (АУФТ).

"Пропозиції Асоціації стосуються зміни норми та можливості включення до витрат суми коштів або вартості майна, виплаченої платником податку продавцю, у тому числі і емітенту, в тому числі у випадках придбання цінних паперів під час первинного розміщення, - каже Олег Швець, член ради АУФТ. - Існуюча редакція поки таку можливість виключає".

За словами експерта, наслідком введення норми, передбаченої другим абзацом підпункту 153,8, статті 153 Податкового кодексу України, може стати, наприклад, недоцільність проведення в Україні IPO. Крім того, йдеться в листі, ця норма може негативно вплинути на політику державних запозичень, тому що вона звужує коло інвесторів у державні облігації України.

Чинна на сьогоднішній день процедура проведення аукціонів з первинного розміщення ОВДП передбачає порядок, коли уповноважені банки-агенти виступають інвесторами при первинному розміщенні державних цінних паперів, пояснив Олег Швець. А якщо ця операція буде для них збитковою, то є ризики, що такі випуски не зможуть бути розміщені.

Джерело: КорреспонденТ.biz

28 березня 2011 р.