АУФТ пропонує безстрокові сертифікати


Асоціація «Українські Фондові Торговці» (АУФТ) направила до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) свої пропозиції до проекту Рішення «Про внесення змін до Положення про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні».


Асоціація запропонувала сертифікованим особам, що працюють на ринку цінних паперів понад шість років, при наступному поданні документів на продовження терміну дії сертифікату, надавати безстроковий сертифікат. «М'яко кажучи не логічно, що фахівець, отримавши сертифікат на професійну діяльність і пропрацювавши на ринку, через деякий час має знову пройти той самий курс навчання та наново отримати той самий сертифікат. Виходить, що його «професіоналізм» закінчується разом зі строком дії документу», ? говорить Олег Швець, член ради АУФТ.

«На сьогоднішній день маємо ситуацію, коли сертифікат на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку однаково легко можуть отримати і студенти-старшокурсники, і фахівці з реальнім досвідом роботи. Маємо таке явище як оренда сертифікатів. Тому разом із відміною строку дії, необхідно ввести більш жорсткі норми за порушення в ліцензійній діяльності. Наприклад, анулювання сертифікату на рік, три або назавжди», ? роз'яснює Ігор Когут, член ради АУФТ.

Питання про анулювання сертифікату за нормами проекту документу постає у разі накладення санкцій більше двох разів протягом звітного року, на підставі постанови про накладення санкції за порушення законодавства на ринку цінних паперів (застосовується виключно до керівника ліцензіата, до якого була застосована санкція) та інше.

Джерело: FundMarket

14 квітня 2011 р.