Набрало чинності рішення ДКЦПФР про внесення змін до Положення про депозитарну діяльність


17 квітня 2011 року набрало чинності рішення ДКЦПФР від 28 грудня 2010 року №1949, яким внесено істотні зміни до Положення про депозитарну діяльність.

Змін зазнав понятійний апарат Положення. Зокрема, щоб уникнути проблем, які є нині у правозастосуванні, об'єднано в одне поняття «управитель рахунка» та «уповноважена особа». Відповідно до чинного законодавства наведено терміни «операція з цінними паперами» і «викуп», а також запропоновано нову редакцію деяких інших понять, повідомляє ЛігаЗакон.

Крім того, з'явилася норма про те, що якщо цінні папери перебувають у спільній власності декількох осіб, зберігачі відкривають один спільний рахунок для всіх співвласників. При цьому управління рахунком може здійснювати як один із цих співвласників, так і їхній спільний представник.

Численні зміни внесено і до інших норм Положення:

- врегульовано питання про механізм обліку цінних паперів, що належать державі, шляхом відкриття рахунка на ім'я держави і визначення органу, уповноваженого управляти таким рахунком;

- запроваджено норму, що дозволяє визначати повноваження розпорядника рахунка не лише довіреністю, а й наказом керівника;

- врегульовано порядок встановлення кореспондентських відносин, який передбачає підстави для встановлення таких відносин, і перелік документів, що їх подають для цього.

Внесено також багато інших змін, що стосуються, зокрема, приведення Положення у відповідність до законів, які діють у цій сфері, з урахуванням змін, внесених до цих законів останнім часом. Насамперед йдеться про Закон «Про акціонерні товариства», «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», «Про державне регулювання ринку цінних паперів».

Характеризуючи документ загалом, слід зазначити, що насамперед зміни спрямовано на:

- удосконалення чинного нормативного регулювання та приведення акта у відповідність до законодавства;

- забезпечення підвищення ефективності і прозорості роботи депозитарних установ;

- сприяння захисту прав інвесторів.

Джерело: FundMarket

19 квітня 2011 р.