Склад ради АУФТ суттєво посилився


10 червня 2011 року відбулись чергові загальні збори членів Асоціації «Українські фондові торговці» (АУФТ). До порядку денного були включені наступні питання: звіт про роботу Асоціації за ІІ півріччя 2010 - І півріччя 2011 років, виконання бюджету за цей період, проект бюджету на наступний, обрання комітету фінансового контролю та Дисциплінарного комітету та обрання членів ради Асоціації.

На початку зборів делегатів привітали Голова Ради АУФТ Сергій Антонов та член ДКЦБФР Олексій Петрашко, який подякував Асоціації за плідну співпрацю, відзначив активну та системну роботу АУФТ у підготовці Програми розвитку фондового ринку та багатьох інших нормотворчих документів, у тому числі по новим для нашого ринку інструментам таким як РЕПО, опціони та ф'ючерси.

Марія Єремеєва, т.в.о. Президента АУФТ, звітувала по роботі АУФТ. Було відзначено активну участь у розробці проекту Програми розвитку фондового ринку України на 2011- 2015 роки, більшість пропозицій Асоціації було включено до кінцевого документу. Загалом, за звітний період АУФТом було опрацьовано 26 законодавчих і нормативно-правових документів. У нормотворчості Асоціація в першу чергу відстоює ті пропозиції, які допоможуть створити цивілізований, прозорий, ліквідний та інвестиційно-привабливій фондовий ринок, як для внутрішніх учасників, так і для іноземного інвестора. Наприклад, восени 2010 року активна позиція АУФТ та конструктивна співпраця з ДКЦПФР та ДПАУ дозволили скасувати вимоги Листа ДПАУ від 10.11.2010 р. № 24268/7/15-0317 «Про відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2010 році» для торговців. За офіційним повідомленням Міністерства фінансів України у Податковому кодексі буде враховано зауваження АУФТ щодо можливості віднесення витрат при первинному розміщенні цінних паперів. Проведено системну роботу з опрацювання Правил здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами, нормативних актів та законодавчих питань з маніпулювання, інсайдерської інформації, здійснення фінансового моніторингу, сертифікації спеціалістів, операцій РЕПО та маржинальної торгівлі а також багато іншого.

З метою підвищення професійного рівня учасників фондового ринку, спеціалістами АУФТ було проведено десятки семінарів, постійно діє система онлайн-консультування на сайті Асоціації тощо.

З грудня 2010 року АУФТ також запровадила практику проведення на сайті інтернет-конференцій для професійних учасників за участю фахівців ДКЦПФР з питань здійснення професійної діяльності на фондовому ринку. Вже було проведено конференції з фінансового моніторингу, підготовки та надання звітності торгівців цінними паперами та з питань облікової політики торговців та застосування норм Податкового кодексу.

Асоціація продовжує працювати над запровадженням ЕДО на фондовому ринку та підтримувати технологічний розвиток учасників ринку. З вересня 2010 року АУФТ було розпочато видачу своїм учасникам програмного забезпечення BIT eReport. Через сайт та медіа АУФТ постійно інформує учасників ринку щодо своїх ініціатив, планів та результатів діяльності, в тому числі на сайті Асоціації можна ознайомитись із повним звітом СРО.

Звіт АУФТа щодо виконання бюджету та проект бюджету на наступній період прийняли переважною більшістю учасників.

Голова ради АУФТ Сергій Антонов відмітив, що за два роки роботи Асоціації можна відзначити багато позитивних моментів, як у самій СРО, так і на фондовому ринку: «Вважаю, що АУФТ випрацювала свій стиль - послідовність, зважена позиція професіоналів та конструктивність. На жаль, на нашому ринку відсутня єдність у питаннях стратегічного розвитку. Жага окремої групи учасників ринку до конфлікту, звичайно, негативно впливає на нашу роботу. Ми багато часу витрачаємо на врегулювання цих конфліктів. Часу, який могли би використати для вирішення питань розвитку ринку. Ми багато уваги приділяємо формуванню ефективних комунікацій, роботі в нормотворчій сфері, швидкому відпрацюванню таких ситуацій, як із групою «Донецьсталь», питанням звітності. Тому не реагуємо на безпідставні обвинувачення, але завжди вдячні за конструктивну критику. Впевнений, здоровий глузд все розставить по своїм місцям» - сказав Сергій Антонов.

Член ради Олег Швець відзначив певні досягнення у роботі Асоціації не тільки із Комісією але й з іншими держструктурами, які мають вплив на фондовий ринок. Наприклад, реакція АУФТ на Листа ДПАУ від 10.11.2010 р. № 24268/7/15-0317 стала початком плідної співпраці із ДПАУ. «Асоціація передала до ДПАУ багато рекомендацій та пропозицій щодо реалізації податкової політики та деяких норм Податкового Кодексу, говорить Олег Швець. Маємо переконання, що проведена робота знайде відображення у нових нормах оподаткування»

На зборах було обрано нових членів комітету АУФТ з фінансового контролю та дисциплінарного комітету. До комітету АУФТ з фінансового контролю увійшли: Каменська М.А. (ПрАТ «Юніверсал Сек'юрітіз»), Сосна Н.Ф. (ТОВ «Альтус-фінанс»), Похилько М.В. (ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит»). Членами дисциплінарного комітету стали: Височук В.В. (ТОВ «Фінком Капітал»), Онуфрієнко О.І. (ТОВ «КІНТО»), Романович Д.О. (ТОВ «ЕйВайЕй Сек'юрітіз»), Яценко О.О. (ПАТ «МЕГАБАНК»), Джіміга О.А. (ТОВ «СТОЛИЦЯ-ЦІННІ ПАПЕРИ»), Зуб А.В. (ТОВ «Спарта Капітал»), Томілін С.М. (ТОВ «Діамант Капітал»).

Склад ради АУФТ суттєво посилився. Учасники АУФТ довірили управління Асоціацією Антонову Сергію Михайловичу, Брагіну Сергію Олександровичу, Каганову Вадиму Феліксовичу, Когуту Ігору Дмитровичу, Некрилову Андрію Олександровичу, Швецю Олегу Станіславовичу, Шевчуку Костянтину Дмитровичу.

Наприкінці зборів делегати висловлювали позитивну оцінку роботи АУФТ. «Наша компанія давно на фондовому ринку, були учасниками різних професійних асоціацій але впевнено можу сказати, що стільки, як вже зробила АУФТ, ще не робив для розвитку фондового ринку ніхто. Звичайно не все ідеально, АУФТу є над чим працювати але результат який ми вже маємо - це ефективна робота професійного об'єднання», підтримала оцінку колег Анжеліка Олегівна Лєонтєнко ТОВ «Карпати Брок».

Джерело: FundMarket

10 червня 2011 р.