ДКЦПФР погодила принципи створення єдиного депозитарію з учасниками робочої групи


ДЦКПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) провела чергову нараду з робочою групою з питань доопрацювання проекту Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» та певних принципів створення єдиної депозитарної установи. Обговорення відбулося 14 липня 2011 року, у зустрічі взяли участь представники Національного банку України та депозитаріїв (НДУ та ВДЦП), саморегулівних (УАІБ, ПАРД, АУФТ, Асоціації «Фондове партнерство») та міжнародних організацій (Світового банку, проекту USAID / Finrep), а також учасники ринку («Українська біржа» та біржа «ПТФС»).


Під час зустрічі її учасники обговорювали можливі підходи до створення Центрального депозитарію України та вислуховували пропозиції учасників ринку з цього приводу. Окрім цього, розглядалися питання, що стосувалися структури власності ЦДУ.

В ході засідання робоча група дійшла до висновку, що акціонерами центрального депозитарію має бути держава та Національний банк України, причому їх загальна сумарна частка в статутному капіталі має бути на рівні 50 % + 1 акція. Участь держави та Національного банку є необхідною на період до завершення процесу дематеріалізації акцій, передання функцій з депозитарного обслуговування державних цінних паперів від НБУ до Центрального депозитарію, а також на період до завершення приватизації як масштабного соціально-економічного проекту трансформації державної власності (тобто до 2014 року). На сьогодні частка акцій, що належить державі, складає більше 25 % від загального обсягу акцій, тобто держава як найбільший акціонер повинна мати значний вплив на діяльність Центрального депозитарію.

Після завершення цього етапу частка держави та НБУ має бути зменшена до 25 % + 1 акція. Іншими акціонерами Центрального депозитарію мають виступати учасники фондового ринку України. При цьому, частка одного учасника, разом з його афілійованими та пов'язаними особами, не може бути більше за 5 %. Це рішення пов'язане з метою унеможливити корпоративні конфлікти між акціонерами депозитарію та для максимально убезпечити від значного зовнішнього впливу.

В кінці обговорення було вирішено, що всі учасники процесу до наступного засідання робочої групи висловлять свої побажання за текстом законопроекту і 21 липня зустрінуться для обговорення.

Джерело: FundMarket

15 липня 2011 р.