ДКЦПФР внесла зміни до розкриття інформації емітентами


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) внесла зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів № 1591 та Положення про розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі № 981. Відповідне рішення Комісії від 21.04.2011 № 454 про актуалізацію цих документів було зареєстровано Міністерством юстиції України 24 червня 2011 року.

«Новації регулятора є дійсно необхідними для вітчизняного фондового ринку. Адже ці зміни спрямовані на уникнення колізії у нормативно-правових актах Комісії та встановлення обов'язку з розкриття інформації відкритими/публічними акціонерними товариствами відповідно до вимог Положення № 1591, у тому числі тими компаніями, які здійснили перше закрите/приватне розміщення акцій (крім емітентів акцій та/або облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі), а також врахування норм статей 20, 64 та 65 Закону України «Про акціонерні товариства», при встановленні порядку розкриття емітентами цінних паперів особливої інформації про зміну власників 10 і більше голосуючих акцій емітента», - розповідає про вдосконалення Комісією нормативної бази з питань розкриття інформації емітентами цінних паперів Олена Табала, Директор Департаменту моніторингу фондового ринку ДКЦПФР.

Так, норма щодо дати отримання емітентом від депозитарію зведеного облікового реєстру власників іменних цінних паперів, при розкритті особливої інформації про зміну власників 10 і більше голосуючих акцій емітента, враховує вимоги частини другої статті 20 Закону України «Про акціонерні товариства», відповідно до якої акції товариств існують виключно в бездокументарній формі. Частиною першою статті 64 Закону України «Про акціонерні товариства» передбачено, що особа (особи, що діють спільно), яка має намір придбати акції, що з урахуванням кількості акцій, які належать їй та її афілійованим особам, становитимуть 10 і більше відсотків простих акцій товариства (далі - значний пакет акцій), зобов'язана не пізніше ніж за 30 днів до дати придбання значного пакета акцій подати товариству письмове повідомлення про свій намір та оприлюднити його.

У випадку застосування статті 64 Закону України «Про акціонерні товариства» слід зазначити, що особа, яка має намір придбати акції, що з урахуванням кількості акцій, які належать їй, становитимуть 10 і більше відсотків простих акцій товариства, на момент повідомлення про це товариство може володіти значним пакетом акцій (10 і більше відсотків простих акцій товариства).

Враховуючи викладене, про зміну мажоритарних власників емітент має змогу дізнатися не лише від особи, яка здійснює облік права власності на акції емітента у депозитарній системі України, але й від особи, яка має намір придбати значний пакет акцій або особа, яка придбала 50 і більше відсотків простих акцій товариства.

Рішення Комісії від 21.04.2011 № 454, зареєстроване в МЮУ 24.06.2011 за №783/19521, набирає чинності через 10 днів після його офіційного опублікування - воно вийшло в світ в щоденному друкованому виданні "Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку" №126 (1131) 12 липня 2011 року.

Джерело: FundMarket

18 липня 2011 р.