Система електронних держзакупівель дозволить в 2012 р. заощадити витрати бюджету на 40 млрд грн, - нардеп


Система електронних державних закупівель дозволить в 2012 р. заощадити витрати бюджету на 40 млрд грн. Про це в ході засідання круглого столу повідомив автор законопроекту "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель", народний депутат від Партії регіонів Ірина Горіна, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ми подивимося на бюджет 2012 р., який становить 400 млрд грн, то половина цих коштів, це кошти, які будуть проходити через державні закупівлі - це 200 млрд грн, які працюють у цьому законі... Якщо ми зможемо достатньо швидко цю систему запровадити, то, з аналізу, наприклад в 2012 р. - це 40 млрд грн економія бюджету. Спочатку від вартості тих товарів, послуг і робіт, які заявлені", - заявила Горіна.
Також вона підкреслила, що "США з 98 року ввели закон електронних закупівель. У європейських країнах цей закон працює вже 10 років. Економія коштів в цих країнах складає в середньому 20%".
Крім того Горіна заявила, що даний законопроект дозволить прискорити процедуру державних закупівель: "Безумовно, важливе завдання, яке може вирішити даний законопроект, це швидкість, з якою можна проводити державні закупівлі. Зараз це за стандартною процедурою становить 75 днів. І сама тривалість процедури, яка виписана, не дозволяє в тих чи інших випадках при необхідності швидкі закупівлі з боку держави, що, безумовно, скорочує можливості конкурентного середовища для тих чи інших видів бізнесу, що беруть участь в цьому процесі. Тут (відповідно до законопроекту) - максимум 28 днів".

Джерело: РБК-Україна

29 вересня 2011 р.