В Україні з’являться дисконтні депозитні сертифікати


З 1 грудня 2019 року НБУ запроваджує новий інструмент регулювання ліквідності банківської системи – дисконтний депозитний сертифікат. Метою такого кроку є стимулювання роботи міжбанківського грошово-кредитного ринку.

Як зазначається у повідомленні Нацбанку, такі сертифікати будуть розміщуватися шляхом проведення тендерів за ціною, нижчою від їх номінальної вартості. Відповідно, дохід за дисконтними сертифікатами визначатиметься як різниця між сумою вкладу та вартістю депозитного сертифіката.

Запровадження нового інструменту дозволить Національному банку здійснювати дорозміщення депозитних сертифікатів. Це, у свою чергу, сприятиме підвищенню ліквідності вторинного ринку депозитних сертифікатів за рахунок появи в обігу розміщень з однотипними характеристиками.

Національний банк розглядає дисконтний депозитний сертифікат як додатковий інструмент регулювання банківської ліквідності і продовжить проводити тендери також і з розміщення процентних депозитних сертифікатів. Останні можуть розміщуватися як овернайт, так і на довші строки (до 14 днів та/або до 100 днів), водночас дисконтні сертифікати – лише на довші строки, відмінні від операцій овернайт.

Враховуючи необхідність проведення відповідних технічних робіт для запровадження нового інструменту, дебютне розміщення дисконтного сертифікату зможе відбутися у грудні 2019 року.

Заразом Національний банк унеможливить участь в операціях з розміщення депозитних сертифікатів тих банків, які в ході попередніх розміщень не перерахували кошти відповідно до поданих ними заявок та впродовж 7 календарних днів після отримання листа від Національного банку не сплатили відповідний штраф.

Згідно нової процедури доступ до операцій з розміщення депозитних сертифікатів буде поновлюватися після сплати накладеного штрафу. Ця норма набуде чинності з 1 грудня 2019 року і матиме превентивний характер – досі Національний банк не фіксував подібних порушень з боку банків.

Відповідні норми затверджені Постановою Правління НБУ від 13 грудня 2018 року №137 «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи».

 

Джерело: FinPost, 27.12.2018, 13:07

27 грудня 2018 р.