Інвесторів у ОВДП звільнили від військового збору


З 23 травня 2020 року з купонного та інвестиційного доходів фізичних осіб за ОВДП більше не стягується військовий збір у розмірі 1,5%.

Відповідні зміни містить закон №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», ухвалений Верховною Радою ще в січні.

Зміни не вимагають від тримачів облігацій державної позики жодних додаткових дій, стягнення військового збору припиниться автоматично для всіх купонних виплат і погашень після 23 травня.
«Це великий крок вперед для популяризації держоблігацій серед населення. Потрібно максимально спрощувати людям доступ на ринок і широко інформувати про це, щоб покупка ОВДП стала такою ж звичною і зрозумілою справою, як відкриття депозиту. Адже з точки зору надійності виграють якраз облігації, і за прибутковістю вони привабливі. Наступним і вже близьким кроком з просування цього інструменту «в народ» стане можливість для фізосіб відкривати рахунок в цінних паперах віддалено і купувати/продавати облігації, не виходячи з дому», - коментує норму закону керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко.

Нагадаємо, в травні нерезиденти скоротили портфель ОВДП на 6,4 млрд грн.

Міністерство фінансів 2 червня залучило до держбюджету майже 3 млрд грн від продажу короткострокових і річних гривневих ОВДП під низькі ставки.

 

Джерело:  Фінансовий клуб, 03.06.2020, 13:03

3 червня 2020 р.